Tarihi güzellikleriyle, gece hayatıyla ve tanıdık suyun kıyısı yani Karadeniz’e doğru uzanmış sahilleriyle Batum adeta bizi çağırıyor. Ayrıca müjdeyi verelim, Gürcistan’a gitmek çok kolay çünkü vizesiz! “Ben öğrenciyim bütçem kısıtlı ama içimdeki gezme isteğini durduramıyorum.” diyorsanız çantaları hazırlayın, Batum’a gidiyoruz 🙂
Batum’a geldiğinizde Avrupa’nın göbeğinde bir ülkeye geldiğinizi sanabilirsiniz. Öyle ki bu görünüm yeni bir değişim değil. Batum’un, önemli liman şehirlerinden bir tanesi olması sebebiyle yıllar boyunca Avrupalı tüccarların akınına uğrayarak Avrupa’dan hiçbir farkı kalmamış diyebiliriz. Osmanlı etkisini de göz ardı etmek imkansız. Avrupai mimari tarzına eşlik eden Osmanlı mirası camiiler, Sovyetler Birliği’nin komünizm rüzgarı olan yüksek ve çok katlı apartmanlar, adeta Batum’un geçmişini anlatıyor. Birçok kültürün ve devletin etkisinde kalan Batum, tarihi dokusunun arasına gökdelenler de ekleyince oldukça sürprizli bir şehir olup çıkmış. Geçmişten kopamayan ama geleceğe de koşan bir şehirdir Batum.
Hareketli bir yaşantıya sahip olmasının yanında ülkemizdeki hallerinin aksine Karadeniz, uysallığı ile huzur ve sakinliği de sunuyor. Siz de gündüz vakitlerinde denizin keyfini çıkartıp, gece ise beach partilerle eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Denize girmeyi kafaya koyduysanız en güzel nokta Hopa’ya 30 km uzaklıkta bulunan Kvariati diyebiliriz.
Doğal olarak yaz mevsiminde iyice hareketleniyor. Sıcak havalarda tercih edilmesini büyük şehir olmasına rağmen birçok cazip özelliğine bağlayabilirsiniz. Bir şehir düşünün ki duru bir denize kıyısı bulunuyor, oldukça sanatsal-kültürel bir yüzü var, dünyaca ünlü şaraplarının tadına varabileceği şarapevleri ve size kucak açan doğası var. Daha ne olsun!
Özellikle Karadeniz’e yakınlığından dolayı tahmin edeceğiniz gibi oldukça yeşil, insanın içini huzurla dolduran bir doğaya sahip. Batum Botanik Bahçesi ve dağ köyleri görülmeye değer.
“Gürcistan’a özgü, meşhur bir şeyi yok mu?” diyorsanız, size önereceğimiz ilk şey kesinlikle şaraplarıdır. Dünyanın şarap mahzeni diyebiliriz Gürcistan için. Yetiştirdikleri 600 farklı çeşit üzüm ile bu konuda oldukça ustalaştıklarını söyleyebiliriz.
Gürcistan’ın para birimi Lari. Yaklaşık olarak 1 Lari 1.58 Türk Lirası (2018-Mart). Yeme-içmenin pahalı olmaması ise başka bir artı. Örneğin orta lükslükte bir mekanda yiyeceğiniz yemekle içeceğiniz birkaç kadeh içki 35-45 Lari.
Elbette gece hayatı da olmazsa olmazlardan. Dünyadaki “Günahlar Şehri” listesi yapılsa Batum’un, ilk sıralarda olacağına hiç şüphemiz yok. Işıl ışıl, canlı casinoları ile biraz eğlenmek herkesin hakkı. 😊